” Ήταν μπροστά μου, εκεί, μια τέτοια φλόγα. Το μυαλό πάλευε να μάθει αν ήμουν κι εγώ μαζί μ΄αυτά που έβλεπα. Πόνεσα δυνατά κι ο πόνος απλώθηκε σ΄όλο μου το κορμί, είπα με σκίζουν. Τότες ένιωσα μιαν αστραπή να κόβει τον καιρό σαν ένα μεγάλο φίδι, μονοκόμματα. {…} Είδα έναν άνθρωπο ν’ ανασταίνεται μέσα από τον κόρφο των μαρμάρων.”

Γενικές Πληροφορίες

Τίτλος: Έξι νύχτες στην Ακροπολη

Συγγραφέας: Γιώργος Σεφέρης

 

Περίληψη

Μια παρέα φίλων , προσπαθόντας να ξεφύγουν απο τη ρουτίνα, αποφασίζουν να συναντιούνται στον βράχο της Ακρόπολης καθε μήνα με την Πανσέληνο , για συνολικά έξι νύχτες, και να συζητούν/ στοχάζονται για τη ζωή. Οι σκέψεις του βασικού πρωταγονιστή,  Στράτη, μας οδηγούν στα πιο σκοτεινά, παθιασμένα αλλά και γαλήνια μονοπάτια του μυαλού του μέχρι που βρίσκουμε και εμείς τον εαυτό μας κάπου εκέι…

 

Αξίζει να το διαβάσω διότι

Κάθε σελίδα σου δίνει την αίσθηση ότι μπορεί να εκρφράσει με λόγια αυτό που πάντα σκεφτόσουν αλλά ποτέ δεν ήξερες πως να αποτυπώσεις με λέξεις. Ακόμα, πρόκειται για μια νοερή περιπλάνηση στην Αθήνα του 1930 που σε γεμίζει νσταλγία αλλά και όρεξη για ζωή. Ο τρόπος γραφής μπορεί να είναι λίγο δυσνόητος κάποιες φορές λόγο της ποιητικότητας του αλλά είναι κάτι διαφορετικό που αξίζει να το προσπαθήσει κανείς και να ξεκλειδώσει χιλιάδες συναισθήματα.

 

6 νυχτες

Μαντώ Παπαρρηγοπούλου

Leave a comment