“~Δηλαδή στη ζωή περισσότερο αξίζουν αυτά που χάνεις παρά αυτά που βρίσκεις, η Όρσα προχώρησε σ’ένα βιαστικό συμπέρασμα, κάτι την έκαιγε, μια εμμονή, μια αμφιβολία, κάτι. ~ Αυτά που βρίσκεις ξαναχάνονται, τόνισε η Νανά τις λέξεις μία μια, αυτά που έχασες υπάρχουν για πάντα.”

Γενικές πληροφορίες

Τίτλος: Μικρά Αγγλία

Συγγραφέας: Ιωάννα Καρυστιάνη

Μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη σε σκηνοθετική επιμέλεια του Παντελή Βούλγαρη το 2013.

 

Περίληψη

1930, Άνδρος, ένας καπετάνιος απών απο την οικογένειά του για μεγάλα χρονικά διαστήματα, η γυναίκα του Μίνα, ως εκ τούτου κύρια υπεύθυνη για την αποκατάσταση των θυγατέρων της, Όρσα και Μόσχα, ο πλοιοκτήτης Νίκος Βατοκούζης, ο ορφανός υποπλοίαρχος Σπύρος Μαλταμπές και η πολύβοη κοινωνία του νησιού συνθέτουν την πλοκή του συγκεκριμένου βιβλίου. Ο έρωτας του Σπύρου και της Όρσας θα καταδικαστεί όταν η Μίνα θα την παντρέψει, χωρίς τη θέλησή της ίδιας, με τον καπετάνιο Βατοκούζη. Όταν όμως ο Μαλταμπές αποκτήσει κι αυτός τον τίτλο του καπετάνιου θα του δώσει την άλλη της κόρη, τη Μόσχα, με αποτελέσματα που κανείς τους δεν μπόρεσε να προβλέψει.

 

Αξίζει να το διαβάσω διότι:

Έχοντας ως πυρήνα τον έρωτα των δύο νέων η Ιωάννα Καρυστιάνη σκιαγραφεί, χρησιμοποιώντας ιδιαίτερη και ιδιάζουσα γλώσσα, τόσο τις κοινωνικές συνθήκες και συνήθειες της εποχής όσο και τις αλλαγές που επέφερε ο πόλεμος στις ζωές των κατοίκων του νησιού ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος.

Poster

Αθανασία Πανοπούλου

Leave a comment